Що потрібно знати про холестерин

122

Поширена думка про безумовну шкоду холестерину — помилково. Ця органічна молекула є набагато більш складною і корисною, ніж ми думаємо. Холестерин дозволяє клітинам обійтися без клітинної стінки для захисту цілісності мембрани. Він підвищує життєздатність клітин, що дозволяє їм змінювати форму і пересуватися.

Іншими словами, холестерин (в певній кількості) — це абсолютно необхідна для нашого виживання молекула.
Ось, що повинен знати про неї кожен, хто серйозно піклується про своє здоров’я.

1. Так як холестерин не може розчинятися в крові, він повинен транспортуватися спеціальними носіями — ліпопротеїнами. Вони діляться на два типи: ліпопротеїни низької щільності (LDL, («поганий холестерин») і ліпопротеїни високої щільності (HDL, («хороший холестерин»).

2. LDL холестерину вважається «поганим», оскільки сприяє утворенню бляшок, що закупорюють артерії і роблять їх менш гнучкими. HDL навпаки, допомагає видалити холестерин з артерій в печінку, де він руйнується.

3. Взагалі, холестерин виконує важливі функції в нашому організмі. Він допомагає формуванню тканин і гормонів, захищає ваші нерви і покращує травлення. Крім того, холестерин сприяє збереженню структури кожної клітини тіла.

4. Серед усіх харчових продуктів яйця містять найбільше холестерину. Не варто їсти більше пари яєць в день.

5. Низький рівень холестерину може бути теж шкідливий. 160 міліграм на децилітр крові провокує розвиток ряду серйозних проблем, включаючи рак.

6. Високий рівень холестерину може передаватися у спадок. Цей стан називається гіперхолестеринемією. Захворювання викликає серцеві напади навіть у ранньому віці.

7. Надмірно високий рівень холестерину, за оцінками експертів, є в рік причиною 2,6 мільйонів смертей по всьому світу.

8. Для того, щоб знизити ризики, пов’язані з високим рівнем холестерину, потрібно, в першу чергу, змінити повсякденне дієту. Спробуйте збільшити споживання продуктів, які знижують рівень холестерину: бобові, риба, овочі, вівсяні пластівці, волоські горіхи, мигдаль, оливкова олія і навіть темний шоколад.

9. Більшість людей вважають, що більшу частину холестерину ми отримуємо з їжі. Насправді, організм сам виробляє близько 75% всього холестерину, залишок припадає на раціон.

10. Ви можете перевірити рівень холестерину самостійно. Біла облямівка навколо рогівки ока покаже, що проблему треба вирішувати в терміновому порядку.

11. Високий рівень холестерину небезпечний ще більше. Крім страшних серцевих нападів, високий рівень холестерину в крові може викликати хвороби від ниркової недостатності та цирозу печінки до хвороби Альцгеймера і навіть еректильної дисфункції.

12. Як це ні парадоксально, той же холестерин (коли залишається в межах нормальних) також відповідає за статевий потяг. Це основна речовина, що використовується у виробництві тестостерону, естрогену і прогестерону.

13. Люди думають, що високий рівень холестерину формується з віком. Але зараз з’явилося ціле покоління дітей, яке страждає від тієї ж проблеми. Пальму першості тримає США.

джерело

Мітки:їжа