Найкраще масло для смаження

325

Чому соняшникова і кукурудзяна олії шкодять здоров’ю і на якому маслі краще всього готувати їжу? Можна смажити на оливковій і на кокосовому маслі?

На якому маслі краще смажити?

Для більшості людей відповідь на питання про те, на якому маслі найкраще смажити вкрай простий — «на рослинній». Однак якість використовуваних для приготування їжі жирів і олій є головним пунктом правильного харчування для підтримки оптимального здоров’я та обміну речовин.

Низька якість масел і наявність у них трансжирів шкодить не тільки фігуру, але і може викликати серйозні порушення метаболізму — якщо в процесі травлення вуглеводи і білки розщеплюються на складові частини, то жири, по суті, потрапляють у кров (і навіть у мозок) практично у незміненій формі.

Соняшникова олія для смаження

Багато хто впевнені, що кукурудзяна та соняшникова олія — кращий варіант для приготування їжі, оскільки вони не містять холестерину і практично не мають запаху. Однак, на жаль, соняшникова олія є одним з найбільш шкідливих для обміну речовин і для здоров’я людини.

Причина — високий вміст жирів Омега-6. Ці жири, на відміну від Омега-3 (риб’ячий жир) або Омега-9 (оливкова олія), необхідні організму лише в дуже невеликих кількостях. При цьому будь-які види соняшникової олії (включаючи нерафінована) приблизно на 60-80% складаються з Омега-6.

Чому соняшникова олія шкідливо?

Ідеальним співвідношенням Омега-3 і Омега-6 в раціоні є 1 до 1 — проте вживання їжі, приготованої на соняшниковій олії, перетворює це пропорцію 1 до 10-20. Результатом стає виникнення різних микровоспалений в організмі та порушення процесів регенерації клітин(1).

Складність посилюється і тим, що соняшникова і кукурудзяна олії широко використовуються не тільки у фастфуді, але і в більшості звичайних ресторанів. Причина — дешевизна, довгий термін зберігання, нейтральний смак і здатність переносити високі температури (порядку 200-250C) без прогоряння.

Можна смажити на оливковій олії?

Альтернативою шкідливому соняшниковій олії найчастіше стає оливкова. Це масло переважно складається з мононасыщенных жирних кислот Омега-9, нейтральних для здоров’я організму. Однак головним питанням стає те, чи безпечно смажити на оливковій олії.

Гарна новина полягає в тому, що незважаючи на те, що при нагріванні антиоксиданти, що містяться в олії, частково втрачають свої властивості, жодних шкідливих елементів в складі все таки не з’являється. Іншими словами, оливкова олія абсолютно безпечно для готування на ньому їжі.

Рафінована оливкова олія

Важливо знати про те, що для повсякденного смаження не потрібно дороге оливкова олія холодного віджиму — воно підходить скоріше для додавання в салати. Для приготування їжі ви цілком можете використовувати рафінована оливкова олія — воно коштує набагато дешевше і продається в будь-якому супермаркеті.

Однак пам’ятайте, що виробники часто намагаються «грати» з споживачем, випускаючи соняшникову олію з додаванням оливкової. На жаль, найчастіше зміст оливкової олії в таких сумішах становить не більше 5-10% — іншими словами, перед вами звичайна соняшникова олія.

Кокосове масло для смаження

Ще одним корисним для смаження маслом є кокосове. Воно відмінно переносить високі температури, володіючи при цьому приємним смаком і унікальним профілем жирних кислот у своєму складі. По суті, кокосове масло є рослинної версією насичених тваринних жирів.

При цьому жирні кислоти кокосового масла переважно використовуються організмом як джерело повсякденному енергії і матеріал для синтезу гормонів (насамперед, тестостерону). З-за особливого складу кокосового масла тіло людини вкрай неохоче трансформує його в підшкірний жир.

Топлене вершкове масло «Гі»

«Ги» (або «дхі») є різновидом топленого вершкового масла і широко використовується в Індії і країнах Південної Азії. На відміну від звичайного вершкового масла, яке не підходить для обжарювання їжі і прогорає при 150C, масло Гі можна безпечно нагрівати до високих температур 200-250C.

Приготована на топленому маслі їжа набуває приємний карамельний смак і янтарний колір, а сама олія містить велику кількість вітаміну А і вітаміну Е. Ви можете придбати як готову олію Гі, так і приготувати його в домашніх умовах звичайного несолоного вершкового масла.

***

Найгіршим вибором для приготування їжі є соняшникова і кукурудзяна олії, що містять у своєму складі шкідливі Омега-6 жирні кислоти. Кращими маслами для смаження є оливкова, кокосова (включаючи рафіновані версії цих масел), а також топлене вершкове масло гі.

джерело

Мітки:їжа, поради