Незвичайні рецепти звичайної оселедця під шубою

61

Буквально лічені дні залишилися до бою курантів, під який ми зустрінемо Новий рік. Щоб зробити цей урочистий момент ще більш чарівним і незабутнім, ми гарно прикрашають новорічну ялинку, обдумуємо, як сервірувати святковий стіл. А ще — ретельно продумуємо і плануємо святкове новорічне меню. Однак, якими б новими кулінарними вишукуваннями ми не дивували присутніх за столом гостей, уявити торжество без оселедця під шубою досить складно. Звичайно, в традиційному виконанні цей салат вже встиг набриднути багатьом, тому назвати його святковим (в класичному варіанті) досить складно.

Саме тому ми пропонуємо вам 7 незвичайних рецептів цього салату, кожен з яких здивує особливим смаком і стане гідною прикрасою святкового столу.

1. Оселедець під шубою з червоною ікрою і сьомгою


Для приготування знадобиться:

буряк — 400 г;
морква — 300 г;
картопля — 200 г;
оселедець (велика) — 1 шт;
сьомга слабосолона (філе) — 200 г;
яйця курячі — 2 шт;
цибуля зелена — 1 пучок;
майонез — близько 400 м;
сіль — за смаком;
ікра для прикраси — близько 20 р.

Рецепт приготування:

-Буряк, моркву, картоплю добре миють і, не очищаючи шкірки, відварюють до готовності.
-Відварюють круто курячі яйця — близько 10 хвилин.
-Остиглі овочі чистять і натирають на великій тертці.
-Яйця очистити від шкаралупи, білки відокремлюють від жовтків.
-Білки натирають на крупній тертці, жовтки — на самій маленькій.
-Оселедець чистять, філе нарізають кубиками.
-Філе сьомги нарізують невеликими тонкими смужками.
-Зелений лук ретельно миють і дрібно нарізають.
-На красиве блюдо встановлюють спеціальну форму, в яку викладають шарами інгредієнти в такому порядку: половина всього обсягу тертого буряка, сьомга, половина моркви, картопля, оселедець, яєчні білки, друга половина моркви, друга половина буряка.
-Кожен шар трошки солять (за бажанням) і гарненько промащують майонезом.
-Акуратно знімають форму.
-Зверху прикрашають майонезом, зеленою цибулею, подрібненим жовтком і ікрою.

Порада: Щоб салат придбав ще більш пікантний і насичений смак, моркву і буряк можна запекти в духовці, попередньо обернувши фольгою.

2. Оселедець під шубою рулетом


Для приготування знадобиться:

буряк — 200 г;
картопля — 150 г;
вершковий сир — 100 г;
майонез — 150 г;
оселедець — 1 шт;
желатин — 10 г;
вода — 50 мл

Рецепт приготування:

-Буряк і картоплю миють, відварюють до готовності, дають охолонути.
-Остиглі овочі натирають на крупній тертці в різні тарілки.
-Желатин заливають водою і залишають на півгодини для набухання.
-Оселедець розбирають, для салату беруть тільки філе.
-Готують майонезно-желатиновий соус: набряклий желатин нагрівають на водяній бані до повного розчинення. Охолоджують, змішують з майонезом.
-На плоскій поверхні розкладають бамбуковий килимок, зверху на нього кладуть харчову плівку, згорнуту в кілька шарів.
-З філе оселедця акуратно зрізують внутрішню частину м’якоті таким чином, щоб вийшли пласти приблизно однакової товщини по всій довжині.
-Картопля змішують з вершковим сиром і половиною майонезного соусу.
-Пластованное філе оселедця кладуть на харчову плівку, на нього рівним шаром викладають картоплю.
-Буряк змішують з рештою майонезно-желатиновим соусом і викладають поверх картоплі, вирівнюють лопаткою.
-З допомогою килимка і харчової плівки акуратно надають салату форму бруска. Бажано, щоб краї пластів оселедцевого філе з’єдналися (замкнулися в кільце).
-Готовий рулет на 4-5 годин ставлять у холодильник, потім нарізають порціонними шматками, викладають на красиве блюдо і прикрашають зеленню кропу.

Порада: Кожен наступний шар за розміром має бути менше, ніж попередній, інакше красиво загорнути рулет буде складно.

3. Пікантна оселедець під шубою


Для приготування знадобиться:

буряк — 200 г;
оселедець (велика) — 1 шт;
ріпчаста цибуля — 1 шт;
плавлений сир — 200 г;
відварені круто курячий яйця (тільки білок) — 5 шт;
майонез — 150 г;
сметана — 100 р.

Рецепт приготування:

-Буряк миють, відварюють до готовності, дають охолонути.
-Остиглу буряк натирають на крупній тертці.
-Оселедець чистять, миють, розбирають. Філе нарізають шматочками.
-Відвареної яєчний білок натирають на крупній тертці.
-Також на крупній тертці натирають плавлений сир.
-Сметану з’єднують з майонезом і добре перемішують.
-Ріпчаста цибулю чистять, миють, нарізають маленькими кубиками.
-В піалу тонким шаром викладають дрібно порубаний лук.
-Поверх нього — шар оселедця, яку промащують сметанно-майонезним соусом.
-Плавлений сир змішують з білками, частиною сметанно-майонезного соусу і викладають поверх оселедця.
-Завершальним шаром викладають буряк, яку зверху теж гарненько промащують сметанно-майонезним соусом.

4. Оселедець під шубою по-особливому


Для приготування знадобиться:

оселедець (велика) — 2 шт;
картопля — 400 г;
буряк — 400 г;
морква — 200 г;
сир голландський — 150 г;
цибуля ріпчаста (середній) — 1 шт;
яйця курячі — 5 шт;
яблуко (кисло-солодке, велике) — 1 шт;
майонез — 500-700 р.

Рецепт приготування:

-Буряк, картоплю, моркву миють, відварюють до готовності і дають охолонути.
-Остиглі овочі натирають на крупній тертці.
-Яйця варять, натирають на крупній тертці.
-Оселедець розбирають, філе нарізають невеликими шматочками.
-Сир натирають на крупній тертці.
-Цибулю чистять, миють, нарізають маленькими кубиками.
-Яблуко очищають від шкірки, натирають на крупній тертці.
-В салатник викладають половину натертого картоплі, який змащують тонким шаром майонезу.
-На картоплю викладають філе оселедця, подрібнену цибулю і гарненько промащують майонезом.
-Наступним шаром укладають залишився картоплю, на який також наносять майонез.
-На картоплю кладуть натерте яблуко, теж промащують майонезом.
-Натерту моркву викладають поверх яблука, змащують майонезом.
-До натертим на тертці яйцям додають сир, трохи майонезу, добре перемішують і укладають поверх шару моркви.
-Наступним завершальним шаром, кладуть буряк, яку щедро промащують залишилися майонезом.
-Готовий салат ставлять у холодильник на кілька годин, потім прикрашають.

5. Новорічна оселедець під шубою


Для приготування знадобиться:

оселедець солона — 2 шт;
картопля — 300 г;
буряк — 300 г;
морква — 300 г;
яблука — 300 г;
ріпчаста цибуля — 150 г;
майонез — за смаком.

Для прикраси потрібно:
салат листовий — пучок;
кріп — гілочка.

Рецепт приготування:

-Буряк, моркву і картоплю миють, відварюють до готовності.
-Овочів дають охолонути і очищають їх від шкірки.
-Яблука ретельно миють, знімають шкірку, видаляють серцевину.
-На крупній тертці натирають в різні тарілки: яблука, картопля, морква і буряк.
-Ріпчасту цибулю обчищають, миють і нарізають дрібними кубиками або півкільцями.
-Оселедець чистять від шкірки і кісток, філе ріжуть шматочками або кубиками.
-Салат ретельно миють, обсушують і красиво викладають на плоске блюдо.
-На салатні листочки встановлюють спеціальну форму.
-Спочатку в неї викладають філе оселедця, зверху — шар цибулі. Промащують все майонезом.
-Далі у форму викладають шарами, промазуючи кожен майонезом: картопля, яблука, морква і буряк.
-З салату акуратно знімають форму таким чином, щоб не порушити її цілісності.
-Готову страву зверху прикрашають гілочкою кропу.
-Дають салату 4-6 годин настоятися в холодильнику (так він стане ще соковитіше і смачніше).

Порада: Якщо спеціальної форми для салату у вас немає, її можна зробити самостійно. Для цього чисту пластикову пляшку обрізають з двох сторін до потрібного розміру.

6. Оселедець під шубою з вершковим смаком


Для приготування знадобиться:

оселедець (велика) — 1 шт;
буряк — 200 г;
морква — 150 г;
картопля — 150 г;
яйця курячі — 3 шт;
цибуля ріпчаста — 1 шт;
масло вершкове (заморожене) — 70 г;
майонез — за смаком.

Рецепт приготування:

-Буряк, моркву і картоплю ретельно миють, відварюють до готовності і дають охолонути.
-Остиглі овочі чистять і окремо натирають на крупній тертці.
-Яйця відварюють круто і натирають на великій тертці.
-Цибулю чистять, миють і нарізають тоненькими поздовжніми смужками.
-Оселедець розбирають, філе нарізають кубиками.
-У форму викладають шар картоплі, при необхідності солять, промащують майонезом.
-Натерті яйця гарненько перемішують з майонезом, приправляють сіллю і викладають на блюдо поверх картоплі.
-Замерзле масло натирають на дрібній тертці і тонким шаром рівномірно розподіляють поверх яєць.
-Оселедець змішують з цибулею і викладають на блюдо четвертим шаром, який зверху теж промащують майонезом.
-На оселедець викладають морква, змащують майонезом.
-Буряки додають трохи солі (за бажанням), змішують з невеликою кількістю майонезу і викладають поверх шару моркви.
-Готового салату дають настоятися в холодильнику близько 3-5 годин і прикрашають.
-Готовий салат прикрашають.

7. Оселедець під шубою у новому амплуа


Для приготування знадобиться:

оселедець (велика) — 1 шт;
філе сьомги — 100 г;
буряк — 200 г;
картопля — 150 г;
морква — 100 г;
яйця курячі — 2 шт;
цибуля ріпчаста — 1 шт;
желатин — 20 г;
вода — 100 мл;
сметана (можна використовувати майонез) — 200 р.

Для прикраси потрібно:
білок курячого яйця — 1 шт;
ікра червона — 2 ч. ложки;
петрушка — 2 гілочки.

Рецепт приготування:

-Моркву, буряк і картоплю відварюють до готовності, дають охолонути і натирають на крупній тертці в різні миски.
-Курячі яйця відварюють круто, чистять і натирають на дрібній тертці.
-Желатин замочують у холодній кип’яченій воді на 30 хвилин.
-Оселедець розбирають, нарізають філе кубиками.
-Філе сьомги нарізають тоненькими смужками.
-На водяній бані набряклий желатин нагрівають (не даючи йому закипіти) до повного розчинення і відразу змішують зі сметаною.
-На плоску тарілку встановлюють спеціальну форму, всередину якої першим шаром викладають картоплю, добре змащують його сметанною сумішшю.
-Яйця змішують з желатиново-сметанною сумішшю і викладають у форму поверх картоплі.
-Філе оселедця додають цибулю, перемішують, укладають на шар яєць і зверху промащують сметанною сумішшю.
-Далі шари укладають у такій послідовності (не забуваючи промащувати кожен сметанною сумішшю): буряк, сьомга, моркву.
-Готовий салат на 6-8 годин прибирають в холодильник. Потім його дістають, акуратно знімають форму і прикрашають.

Який би рецепт приготування оселедця під шубою ви не вибрали — традиційний або один із запропонованих вище, не пошкодуйте часу і проявіть трохи фантазії, прикрашаючи салат. Тоді навіть звичайна оселедець під шубою придбає святковий вигляд.

Кілька ідей незвичайного оформлення оселедця під шубою:

Салат риба

Оформити оселедець під шубою можна ось таким чином — використовуючи голову, хвіст і плавники оселедця, трохи майонезу (для гудзиків) і дрібно натертий сир.

Салат незвичайної форми

Оселедця під шубою, заправлений соусом на основі желатину, можна надати чарівний вид з допомогою будь красивої форми.

Порційно

Якщо на оформлення часу катастрофічно не вистачає, просто покладіть його в красиві келихи. Враховуючи незвичайну подачу, навіть класична оселедець під шубою буде виглядати оригінально.

А ви будете готувати на свята такий салат? Може, у вас є свій фірмовий, дивовижно смачний і незвичайний варіант його приготування? Якщо так, то поділіться, будь ласка, рецептом в коментарях! З наступаючим Новим роком!

джерело

Мітки:рецепти