Приховані достоїнства гострої їжі, згідно науці

80

У кожного з нас є індивідуальні переваги в їжі, які не завжди виявляються корисними чи збігаються зі смаками більшості, але іноді поїсти чого-небудь гостренького любить практично кожен з нас. Хоч гостра їжа і не завжди буває корисною, повністю виключати її з свого раціону теж не варто, адже її властивості мають і позитивну сторону. Так як же бути? Читати статтю і розбиратися, природно!

1. Допомагає спалювати калорії

Бачили коли-небудь, як який-небудь нещасний, випадково спробував гострої їжі, обливається потом і шукає, чим би її закусити? Так от, пот – невипадкова реакція. Дослідження, опубліковане в New York Times, пояснює, що споживання гострого і пряного збільшує швидкість, з якою ваше тіло спалює калорії на 8%. Іншими словами, подібний раціон реально прискорює метаболізм. І ще, на думку вчених, любителі гостренького споживають в цілому менше калорій, тому що швидше насичується. Так що варто додати чилі в меню, якщо захотілося скинути вагу.

2. Захищає серце

Не від любовних потрясінь, звичайно, але тим не менш. Дослідження свідчать, що в країнах, чия кухня відрізняється гострими стравами, люди набагато менше схильні до серцево-судинних захворювань. У чому ж причина? По всій видимості, перець чилі, головна складова гострих страв, знижує холестерин. А капсаїцин – речовина, що відповідає за ефект печіння, допомагає боротися з різними запаленнями.

3. Знеболює

Цей ефект від гострих страв досить складно пояснити, але суть в тому, що капсаїцин здатний пригнічувати нервові імпульси, які передаються в мозок при больових відчуттях. Саме тому капсаїцин є одним з найбільш важливих інгредієнтів в кремах для зняття болю. Відчуття печіння допомагає усунути біль при місцевому застосуванні.

4. Продовжує життя

Масштабне дослідження, яке проводилося в Китаї за участю 500 тисяч чоловік, показало, що ті, хто кожен день їсть гостру їжу, знижують ймовірність раптової смерті на 14%. І хоча вчені досі сперечаються на тему того, чи не рано пов’язувати ці два фактори, а результати в будь-якому випадку виглядають обнадійливо. Враховуючи всі переваги гострої їжі в сукупності, можна не сумніватися, що рік чи два життя вони точно здатні додати.

5. Насичує вітамінами

Щодня додаючи в їжу перець чилі, ви можете бути впевнені в тому, що збільшуєте кількість корисних речовин, вітамінів і мінералів у своєму раціоні. Наприклад, в перці багато вітамінів груп А і С, а також життєво важливих елементів для здоров’я і повноцінного життя.

6. Робить щасливішими

Вживання гострих продуктів змушує ваш мозок виробляти більше гормонів щастя – серотоніну. Цей факт загартовує вас для боротьби зі стресом, депресією і просто поганим настроєм. Так що якщо ви бачите в індійському ресторані щасливих людей – це не тільки тому, що вони вийшли в світ з близькими. Серотонін у них зараз зашкалює.

7. Запобігають рак

Згідно думку багатьох медиків, капсаїцин – основне «гостре» речовина в їжі діє на ракові клітини таку ж дію, як багато протиракові препарати. Ймовірно, ця речовина настільки сильно діє, що може вбивати лейкемічні клітини і реально зменшувати пухлини. Чи це не причина тут же купити пляшку гострого соусу і сподіватися, що він дійсно може протистояти самої страшної хвороби.

8. Полегшує біль в шлунку

Звучить дивно, адже за логікою речей гостра їжа повинна чинити серйозний вплив на шлунок, якщо вже в роті, вона веде себе так агресивно. Насправді, одне з нових досліджень свідчить, що вживання гострої їжі може знизити виділення кислот у шлунку і навіть зменшити кровотечу під час загострення виразки. Сам ризик захворіти виразкою шлунка гостра їжа знижує на 53%.

джерело

Мітки:їжа