Цікаві факти про спеціях

64

Спеції не тільки надають стравам певний смак і аромат. Вони служать прекрасними консервантами і підсилювачами смаку. Важливо додавати спеції в блюдо в певний момент його приготування. Якщо вони додаються до початку, вони надають страві смак, а якщо в кінці – то аромат, а смак при цьому майже не відчувається.


1. Спеції були привезені в європейські країни римлянами, які виявили їх під час своїх торгових походів на схід.

2. У Римі використання рідкісних спецій було ознакою багатства. Володіючи спеціями, можна було справити враження на інших з метою вилучення з потрібних людей особистої чи політичної вигоди.

3. В Індії для багаторазового посилення аромату спеції обсмажують. Суміш підсмажених спецій називається «масала».

4. У часи Колумба звичайний лук цінувався настільки, що сарацини за викуп полоненого француза вимагали як мінімум вісім цибулин.

5. Дослідники довели, що куркума допомагає спалювати калорії. Сприяє цьому потужний антиоксидант у складі прянощі – куркумін.

6. Однією з приправ японської кухні є корінь васабі – надзвичайно пекуча спеція, яку подають у вигляді зеленої пасти до суші і сашимі. Японці впевнені, що ця пряність – гарне протиотруту при отруєнні сирою рибою.

7. Спеції – багате джерело клітковини. Особливо багато її в паприці і кориці. В давні часи ці прянощі використовували при проблемах з травленням.

8. В давнину сіль цінували мало не як священний продукт і приносили її в жертву богам. Від слова «сіль», латинське sal відбулися такі слова, як «здоров’я» — salubritas ( лат.) і «благо» — salus ( лат.).

9. Прянощі допомагають впоратися із затримкою рідини. Особливо ефективною в цьому плані кінза. Додавання зелені салати і заварювання насіння як чай, допомагає зменшити набряки ніг і мішки під очима.

10. Шафран – одна з найдорожчих спецій у світі. Чашка іспанського шафрану коштує приблизно $371. Все тому, що ниткоподібних спеція збирається вручну.

11. Гострий червоний перець виділяє капсаїцин, чорний перець – пиперин, цибулю – аліцин і часник – ізоціанати. Всі ці речовини знаходяться в рослинах, щоб відлякувати тварин. Таким же чином вони діють на бактерії, що мешкають на наших слизових рота і носоглотки, а тому їх корисно вживати в період хвороби.

12. Кожна приправа – справжнє джерело вітамінів. Наприклад, в 100 г лаврового листа – 180 мг вітаміну В9, в червоному перці – 281 мг вітаміну А, в шафрані – 80 мг вітаміну С.

13. Зголодніла? Додаємо в суп трохи кмину, базиліка або мускатного горіха. Ці спеції допомагають позбутися від почуття голоду.

14. Гостра і пряна їжа викликає виділення «гормонів задоволення» ендорфінів за рахунок подразнення нервових закінчень. Гормони виділяються як болезаспокійливий для обпаленої мови, але діють на весь організм.

15. Долає поганий настрій? Прогнати сплін допоможе гвоздика. Одна з найдавніших спецій має потужну тонізуючу дію та нормалізує мозковий кровообіг.

16. Основна відмінність між приправами для м’яса і спеціями звичайними — це розмір. Приправи для м’яса більш жорсткі, це потрібно, щоб під час приготування вони не згорали. Звичайні ж спеції краще підходять для страв, які готуються не так довго і на меншому вогні.

17. За рахунок спецій можна збільшити вміст клітковини в раціоні. 1 ч. л. паприки– близько 3 г клітковини (10% від рекомендованої норми), а в 1 ч. л. кориці – 4 г (16% від норми).

18. В даоській міфології чорний часник — ферментований корейська продукт — був пов’язаний з безсмертям. Ми, звичайно, не впевнені, що він додасть будь-яких надприродних здібностей, але він однозначно додасть багатство смаку яйцях, соусу і м’яса. На відміну від білого часнику, чорний не такий неприємний, він більше схожий на смак солоного рису.

19. Додай при смаженні продуктів розмарин, шавлія, орегано, чебрець – ці трави за рахунок сильних антиоксидантів борються з канцерогенами, які виділяються при готуванні.

20. Спеції допомагають позбутися негативних рис характеру. Кориця, гвоздика, кмин позбавлять від страху. Гнів, ненависть, заздрість не люблять імбир, куркуму, фенхель. А з жадібністю, нерішучістю, схильністю до депресій допоможуть впоратися кмин, червоний і чорний перець, імбир, кардамон.

Мітки:їжа, факти