Найбільш шкідливі і корисні види мяса

486

Вегетаріанцям, які вважають, що м’ясо в принципі не може бути корисним, цей матеріал краще не читати. Насправді в залежності від виду і способу приготування м’ясо дійсно може благотворно або згубно позначатися на стані здоров’я. Але є і хороша новина – традиційна залежність «чим смачніше, тим шкідливіше» тут не працює. І кожному шкідливому шматку є цілком здорова заміна, варто тільки розібратися в особливостях того чи іншого блюда. Крім того, є кілька безумовних факторів, здатних навіть з самого дієтичного і корисного м’яса створити щось настільки шкідливий для здоров’я, що краще б взагалі до нього не наближатися.

1. Корисно: яловичина на трав’яному відгодівлі

Яловичина може бути як здорової, так і нездоровою їжею. Весь секрет у тому, чим її годують, коли вона ще у вигляді корови ходить по лугах чи варто в стійлі. Самим корисним м’ясом може вважатися м’ясо корови, яку годували травою. Оскільки це економічно менш доцільним, таке м’ясо зазвичай набагато дорожче. Але за шматок, багатий омега-3 жирними кислотами, вітаміном B6, бета-каротином, не шкода віддати цих грошей.

2. Шкідливо: яловичина на зерновому відгодівлі

На зерні теж виростають великі бички, але по мірі того, як на них наростає м’ясо, вони збирають все більше холестерину і жиру. Якщо таку яловичину порівняти з трав’яний, можна побачити, що вона швидше жирна, ніж соковита. Дієтологи не рекомендують вживати таке м’ясо занадто часто тим, хто дотримується здорового харчування. Крім того, щоб худоба засвоював неприродну для себе їжу у вигляді величезної кількості зерна, його наполягають на сої та постачають антибіотиками. Про наслідки цього нагадувати не треба.

3. Корисно: свиняча вирізка

Репутація свинини як нездорового продукту сильно перебільшена. Тим більше, останні дослідження показали, що правильним чином обсмажена свиняча вирізка по поживності і корисності може зрівнятися з м’ясом курки. Єдине, про що варто подбати, це уникати фабричного м’яса, яке було отримано від свиней, вирощених на гормонах.

4. Шкідливо: бекон

Незважаючи на те, що свинина може бути корисною, все питання в тому, як вона була оброблена перш, ніж потрапити до нас на стіл. Типове ласощі зі свинини – бекон, який стає традиційним складовим практично будь-якого сніданку, – не підходить тим, хто дотримується здорового раціону. Всього в трьох скибочках бекону міститься 150 калорій і 570 міліграм натрію, а це цілих 24% від добової норми. З-за того, як його готують, бекон може також стати каталізатором серцевих захворювань і раку.

5. Корисно: індичка

У порівнянні з м’ясом інших птахів індичка містить набагато менше жиру і калорій при тій же самій кількості білка. В ній міститься досить багато селену і вітаміну B, що робить індичку відмінним інгредієнтом для збалансованого меню. М’ясо індички благотворно впливає на імунну систему і універсально підходить практично до всіх гарнірів.

6. Шкідливо: качка

Качка – це практично найгірше м’ясо, до якого у нас є доступ. На думку дієтологів, ніде більше не міститься стільки калорій і жиру на шматок у сто грамів. Від вживання в їжу м’яса качки стабільно підвищується рівень поганого холестерину в крові і збільшуються шанси серцевих захворювань. В качці при цьому значно менше білка, ніж в будь-якому іншому м’ясі птиці. Але якщо ви все-таки не можете собі уявити вечеря без качки, уникайте хоча б шкіри – в ній більше всього шкідливого жиру.

7. Корисно: ягнятина

Якщо вас не бентежать образи беззахисних білосніжних ягнят, то сміливо додавайте це м’ясо в свій раціон. В ньому ціла безліч корисних речовин, включаючи цинк і залізо, а також вітамін Ст. Весь жир, що міститься в ягнятине, корисний і мононенасичений, тобто саме той, якого не вистачає нашому організму.

8. Шкідливо: баранина

Баранина шкідлива не всім і не так сильно, проте про деякі небезпеки все ж варто знати. Наприклад, людям у віці потрібно уникати цього м’яса, оскільки в баранячих кістках містяться речовини, що сприяють розвитку артриту. Крім того, в м’ясі дорослого барана міститься величезна кількість ліпідів, що відбиваються на здоров’я нашого серця і судин. Тому є баранину без рясного гарнір з овочів не рекомендується. А весь жир, витоплений під час приготування, краще не використовувати в їжу.

джерело

Мітки:їжа